HELYSZÍN
FUNKCIÓ
NETTÓ TERÜLET
TERVEZÉS ÉVE
X
TERVPÁLYÁZAT

BUDAPEST
TRANZIT HÁZ KÖZÖSSÉGI TÉR ÉS KÉPZÉSI KÖZPONT
6730 M2
2021
PERÉNYI STUDIÓ
MEGVÉTEL

KONCEPCIÓ

A Tranzit ház közösségi tér és képzési központ tervpályázatára beadott pályaművünk célként tekint a funkcionális rendszer tiszta kialakítására, a belső téri orientáció egyértelmű megteremtésére. Ennek érdekében a két homlokzati traktus csak főfunkciókat tartalmaz, míg a belső sáv a közlekedőknek, illetve a kiszolgáló tereknek ad otthont.
Az egyes mezők közötti széles folyosók végigfutó, tiszta kezelése is fontos szempont volt: a 3 méter széles közlekedők kényelmes leülőknek is helyet adnak, ami az épületben különböző dolgozók spontán kapcsolattartását, személyes kommunikációját segíti elő. Az épület műemlék jellegű részeinek helyreállítását az eredeti térhasználat megőrzésével kell megoldani, így a pályázati terv a fő funkciók (nagytermek, lépcsőház, azokat kiszolgáló közlekedők) rekonstrukciójával számol.
A terv egy helyen tér el a hagyományos műemlékhelyreállítási gyakorlattól: az épület utcai homlokzatát lezáró oromzat jelenlegi állapotában sem azonos az eredeti terveken jelölttől, de az új szint ráépítése értelmetlenné is teszi a visszaépítést. A felmagasított épület lezárása így az új szint sűrű osztású, mélyen plasztikus homlokzati sávjával történik, jelezve az épület megújulását és funkcionális bővülését.

RELATED