MÁS • VÉKA OFFICE •
second home
budapest
2021
Fotó: Palkó György

A Gül baba utcai lakás kialakítása kettős funkciójából fakad. A vidéki család tulajdonában lévő ingatlannak ugyanis egyszerre feladata, hogy hétvégente szállást nyújtson a szülőknek, hétköznap pedig irodaként funkcionáljon. Így született a Second Home ötlete, melynek tervezési koncepciója ezt a kettősséget hordozza magában. Az építészeti koncepció a használók közösségén alapul. A cél egy olyan irodatér létrehozása volt, ahol az építészet különböző diszciplínái egy térben, egymást segítve tudnak működni. Egy olyan “mérnökiroda” kialakítása, melyek egységei alapvetően egymástól külön-külön működnek, mégis képesek projekt alapon fenntartható módon együttműködni.

A használat kettősségének kiszolgálására a terek a lehető legmobilabb módon kerültek kialakításra, a tárgyaló egy lehajtható ágy segítségével hálószobává, az irodatér az asztalok szétszedésével nappalivá alakíthatóak. Az iroda összes berendezésének kábele az álmennyezetben került elhelyezésre, majd a világítást is tartó NAGÉV rácson átfűzve jutnak el a gépektől monitorokig, melyek így könnyedén elpakolhatóak.

A budapest egyik legszebb utcájában elhelyezkedő lakást szerkezetig visszabontottuk, a közepére pedig egy kiszolgáló dobozt helyeztünk. A doboz architektúrája markánsan eltér a többi tértől, tulajdonképpen egy kerámia kockát hoztunk létre, mely az irodatér és a tárgyaló tér közé ékelődik. A dobozban kapnak helyet a vizes helyiségek, a konyha, mosdó és a fürdőszoba. A kerámia kocka falait kisméretű üreges élére állított téglából falaztunk fel, melyet betonvassal merevítettünk. Az irodatér felől transzparens téglát a tárgyaló felől tömörre töltöttünk. A kerámia kockában kapott helyet a konyha is, melynek frontjait egyedileg készített mázas kerámiával burkoltuk.