HELYSZÍN
FUNKCIÓ
NETTÓ TERÜLET
TERVEZÉS ÉVE

ESZTERGOM
HOTEL ÉS RENDEZVÉNYKÖZPONT
4450 M2
2023

A HELYSZÍN TÖRTÉNETE

A tervezési terület története egy organikus, egymásra épülő, olykor egymásra visszaható folyamatot mutat be. Az eredetileg homok kitermelésre vásárolt telek azonban rögtön új funkciót kapott, mivel a munkálatok megkezdése után nem sokkal talajvíz keletkezett a kiásott gödrökben. Hogy a problémából előnyt kovácsoljanak, a gödröket feltöltve horgásztavat hoztak létre, mely hamar közkedveltté vált, és az igényekhez igazítva egyre több kiegészítő funkció létrejöttével alakult ki a terület mai képe.

KONCEPCIÓ

Feladatunk a terület következő léptékváltásának megtervezése volt a korábbi értékek megőrzése, épületek, tavak integrálása mellett. Koncepciónk célja a meglévő sokszínű környezet izgalmas téri és természeti helyzeteinek kihasználása, a jelenleg széteső, ad hock beépítés integrálása, egésszé történő alakítása. Ennek építészeti eszközeként jött létre a szalag motívum, mely sétányként funkcionál, felfűzve a különböző funkciókat, tereket, kerteket, hidat képezve régi és új, természetes és mesterséges környezet között. A szalag annak megfelelően változik egyszerű járdából stéggé vagy híddá és vissza járdává, ahogy a természet viszonyai változnak. A megrendelői igények alapján a meglévő épületeket mellett 8 szobás szállásépület, változó méretű apartmanok és ezek kiegészítő funkciói kapnak helyet. A meglévő épületeket integráljuk a funkcióba, új homlokzati és belsőépítészeti kialakítással. A megrendelő fenntarthatósági koncepciója szerint cél telken belül megtermelni az üzemeltetéshez szükséges zöldségeket, fűszereket, virágokat, melyet egy hidroponikus farm biztosít a kretek rendszere mellett. Az így létrejövő, folyamatosan változó, pulzáló épített és természetes közeget a szalag fogja egybe.

TÖMEGFORMÁLÁS

Az épület formálásánál az egyszerűségre fektettük a hangsúlyt. Az új épületeknek nem célja a környezettel és a meglévő épületek sokféleségével konkurálni, egyszerű kubusok felfűzése, illetve azok megmozgatása sokrán alakul ki főépületünk. Dobozaink az adott funkciókból fakadóan eltérő magasságúak, osztva a hosszú, oszlopsorral tagolt épületszárnyat. A hotelben egy kültéri medence is helyet kap, megtörve az épület képét. A homlokzatkialakítás végigfut az összes – meglévő és új – épületen, egy oszlopsoros tornác formájában.

HOTEL

A hotelben 8 szoba kerül kialakításra, egyenletes kiosztással, tóra néző panorámával. Ezt szegélyezi egy előcsarnok, melyből étterem és bár nyílik, feltárva egy delikátesz üzletet. Ezeket folytatják a kiegészítő funkciók, konyha, irodák blokkjai. Az épület másik oldalán szabadtéri medence kapott helyet, beltéri wellness részleggel, konditeremmel.

APARTMANOK

A hotelépületen kívül 4 különböző méretű és rendszerű apartmanház készül a teljes elvonulást biztosítva, mindegyik a tóra néző panorámával.

ANYAGHASZNÁLAT

Az új házak CLT panelekből készülnek, a fenntarthatóság és környezettudatosság jegyében, nagy üvegfelületeik a természet beengedését és az épület átláthatóságát szolgálják. A szalag ösvény fa padlójával és a nád szertelenségét imitáló kortenacél korlájaival hol eltűnik a terület erdősebb részein, hol a főépület részeként szolgál vagy a vízhez történő lejutást biztosítja. A tó közepén elhelyezkedő szigethez is ez vezet el minket.

RELATED