HELYSZÍN
FUNKCIÓ
NETTÓ TERÜLET
TERVEZÉS ÉVE

MAGYARFÖLD
GYÓGYNÖVÉNY MANUFAKTÚRA
500 M2
2021

KONCEPCIÓ

Az ösvény koncepciójának kialakítása során alapos átgondolást igényelt az, hogy Magyarföldre, mely egy körülbelül száz főt számláló faluba a környező tradicionális épületek közé egy jóval nagyobb méretű, sokrétű építészeti programmal rendelkező középületet kellett elhelyezni. A telek elhelyezkedése és funkciója alapvetően nem indokolja, hogy a falu központjává váljon, így a tervezés során a nagyobb méretek mellett is ragaszkodtunk a helyi építészeti hagyomány megőrzéséhez, továbbgondolásához.
Az építészeti koncepció két verzérfonalra épül. A beépítés a hagyományos szeres őrségi faluszerkezetet veszi alapul, mely a közfunkciót leginkább ellátó, az utcai homlokzatvonalat felvevő kávézótól a kert végében elhelyezkedő, teljesen privát irodablokkig oldódik. A funkcionális elrendezést a tanösvény szervezi.
A látogató ezen keresztül éri el az épületeket, így különböző minőségű kertek között sétálva fedezi fel az őshonos gyógynövényeket természetes környezetükben, feldolgozásuk előtt, alatt és után. Az épületek architektúrája szintén a hagyományos őrségi pajta épületek előtt tiszteleg, a nyers téglapillérek közé acél lamella burkolat kerül.

RELATED