HELYSZÍN
FUNKCIÓ
NETTÓ TERÜLET
TERVEZÉS ÉVE

KISKUNFÉLEGYHÁZA
CSALÁDI HÁZ BŐVÍTÉS
430 M2
2021

KONCEPCIÓ

Az építészeti koncepció kialakítása során a kiskunfélegyházi épület 100 éve íródó története volt a vezérfonal. Az épületre az idő múlása során új és új épületrészek rakódtak, melyek közül építészetileg a legértékesebb a ház eredeti állapota, a beépítés magja, amely a Klebelsbergi tanyasi iskola. Ezután a ház a kommunista érában egy hozzáépítést kapott, majd a 2000-es években ezt a hozzáépítést részben visszabontották, hozzáépítettek, és átalakították az eredeti iskolát is családi házzá.
Ehhez a történethez kellett nekünk egy olyan pavilont tervezni, amely a családi ház közösségi tereit foglalja magába, és  logikus működést biztosít az épületnek. Az eredeti iskola épület homlokzatait és tereit visszaállítottuk eredeti állapotára, a hálószoba és az azt kiszolgáló terek itt kaptak helyet. A kommunista hozzáépítésre egy fátylat húztunk, mely különbséget tesz a eltérő időben készült épületrészek között.
A lamellázatnak köszönhetően szimmetrikussá válik az utcai homlokzat, illetve annak ereszmélységei. Erre a részre kerül egy műterem. Az új pavilon egy ponton van öszekötve a meglévő házzal, az új épületrészbe a nappali-étkező-konyha és az előszoba kerül.

RELATED