HELYSZÍN
FUNKCIÓ
NETTÓ TERÜLET
TERVEZÉS ÉVE

CSÁKNEBERÉNY
CSALÁDI HÁZ
590 M2
2020

KONCEPCIÓ

A ‘ház hét fallal’ koncepciója a megrendelő megismerésével, az általa támasztott igények alapján kezdett el kibontakozni. Egy olyan épület kialakítása volt a cél, amely bár egy nagy egységet alkot, mégis képes a különböző tereket elválasztani, és szeparált, védett tereket alakít ki az itt lakók számára. Ennek érdekében az egyes funkciók egymástól elkülönítve, sakktábla-szerűen eltolva kerültek elhelyezésre.A koncepció alapján kialakult tömegjáték izgalmas belső kertek megvalósítását teszi lehetővé, melyek egyedi hangulatot adnak a fedett funkcióknak.

Másik fő kiindulási szempont volt az épületegyüttes ütemezhetősége, ezért a terek-térkapcsolatok tervezésekor figyeltünk arra, hogy a megvalósulás egyes szakaszaiban, akár kisebb készültségi fokkal, kisebb egységekben is működni tudjon az épület. A ház a telek különleges adottságaiból indult ki, egy fenyőerdő és akácos közötti mezőn helyezkedik el, kilátással a Vértes hegységre. Erre a két erdőre szerveződik tömegével, és ez az erős irányítottság határozza meg az alapvető formát és homlokzati kialakítást.

A fenyőerdőből ’kinövő’ hét tömör fal között helyezkedik el egymástól eltolva a funkciós dobozok és belső kertek rendszere. A lejtős terepből kiálló pengék tömörségét az ezek között elhelyezkedő, erdők felé forduló homlokzatok teljes megnyitása ellensúlyozza.

RELATED