HELYSZÍN
FUNKCIÓ
NETTÓ TERÜLET
TERVEZÉS ÉVE

BÉR
NYARALÓ
290 M2
2020

KONCEPCIÓ

Az épületek koncepciója a környék épített környezetének hagyományaiból ered. Célunk volt a meglévő parasztház és magtár lehető leginkább történő megőrzése, a parasztházban kapnak helyet a család közösségi terei, míg a magtár külön egységként funkcionáló épület.
Feladatunk a terület következő léptékváltásának megtervezése volt a korábbi értékek megőrzése, épületek, tavak integrálása mellett. Koncepciónk célja a meglévő sokszínű környezet izgalmas téri és természeti helyzeteinek kihasználása, a jelenleg széteső, ad hock beépítés integrálása, egésszé történő alakítása. Ennek építészeti eszközeként jött létre a szalag motívum, mely sétányként funkcionál, felfűzve a különböző funkciókat, tereket, kerteket, hidat képezve régi és új, természetes és mesterséges környezet között. A szalag annak megfelelően változik egyszerű járdából stéggé vagy híddá és vissza járdává, ahogy a természet viszonyai változnak. A megrendelői igények alapján a meglévő épületeket mellett 8 szobás szállásépület, változó méretű apartmanok és ezek kiegészítő funkciói kapnak helyet. A meglévő épületeket integráljuk a funkcióba, új homlokzati és belsőépítészeti kialakítással. A megrendelő fenntarthatósági koncepciója szerint cél telken belül megtermelni az üzemeltetéshez szükséges zöldségeket, fűszereket, virágokat, melyet egy hidroponikus farm biztosít a kretek rendszere mellett. Az így létrejövő, folyamatosan változó, pulzáló épített és természetes közeget a szalag fogja egybe.
A család hálószobái illetve az egyéb funkciók különálló tömbökben, a korábbi épületek között kapnak helyet. A korábbi, hagyományos népi építészetű házak architektúráját nem szerettük volna megbontani, így az új tömbök nyílásai egymás felé, ‘befelé’ fordulnak, fehérre vakolt falaik illeszkednek a környezetbe, formailag azonban külön egységeket képeznek a beépítésben.
A tömbök szervezésének köszönhetően egy közös folyosóval akár össze is fűzhetőek az épületek, egy nagyobb alapterületű, izgalmas zárt rendszert létrehozva.

RELATED