HELYSZÍN
FUNKCIÓ
NETTÓ TERÜLET
TERVEZÉS ÉVE
TERVPÁLYÁZAT

EGER
KORMÁNYHIVATAL
2520 M2
2019

KONCEPCIÓ

Pályaművünket a Heves megyei kormányhivatal tervpályázatára készítettük, mely témája az Egri Járási Hivatal épületének megtervezése volt. Az épület koncepciója Eger történeti építészetéből, az egri várból indul ki, mely masszív falaival, lőréseivel, és történelmi jelentőségével uralja a tájat.
A pályamű e lőrések térszerkezetét kívánja absztrahálni, sajátos hangulatot alakítva ki. A lőrés egy olyan falnyílás, mely a fal belsejében a belső oldalától a külső oldalig folyamatosan szűkül, így segítve a tüzérek munkáját. Ez a formálásmód egy teljesen egyedülálló teret hoz létre, mely ily módon asszociatív viszonyban van magával a középkori vár fogalmával.
Az épület terei a lőrés absztrakt térformálása miatt folyamatosan pulzálnak, keskenyebb és tágasabb terek oldódnak izgalmasan egymásba, melyekben a tér formájához ideális funkciók kaptak helyet. Erre erősít rá az épület tartószerkezete, mely harántfalas struktúrájával, lőrés-szerű téri szituációkat hoz létre. Az épület homlokzata szintén a lőrés motívumból ered, az átlátható üvegfelületeket elforgatható acél lamellák játéka töri meg, ezzel idézve meg a várépítészet lőréseinek esetlegességét.

RELATED