HELYSZÍN
FUNKCIÓ
NETTÓ TERÜLET
TERVEZÉS ÉVE

MODŘICE
KÖZÖSSÉGI HÁZ
980 M2
2020

KONCEPCIÓ

A csehországba készülő épületünket egy nemzetközi tervpáyázatra, Modrice településre készítettük, témája múzeum funkció volt. A koncepció az épületegyüttes történetét veszi alapul, a hely történelmi sajátosságát követi. Az épület az idő múlásával, az új funkciós igényeknek köszönhetően folyamatos bővülésnek indult, és organikus hozzáépítéssel alakult ki a jelenlegi állapot – mely épületek együttes rendszere. A terv ezt a folyamatosan kialakuló-hozzáépülő rendszert hivatott folytatni, mely tiszteletben tartja az épület már kialakult jellegét, mégis kortárs eszközökkel nyúl a feladathoz. Az épületegyüttes az új funkciók szemszögéből történő vizsgálata alapján az elemeket összekapcsoló közlekedő hiánya jelenti a legnagyobb problémát.
A terv koncepciója ezért egy kerengő, mely lehetőséget nyújt az épület szabad bejárására. Ez a kerengő hivatott a multifunkciós igények kiszolgálására, az udvar terének struktúrálására, illetve az elbontott kerítésfal helyén egy kaput hoz létre, mely nyitott állapotban az udvart szinte teljesen egybenyitja a városi térrel. A tervben a meglévő épületek terei restaurálásra kerülnek, a később épült, nem eredeti válaszfalak elbontásra kerülnek.
A kerengőre három új épületelem fűződik fel – egy csupán formájában új ‘burkolat’ a portikusznál, egy új emelet az istálló felett, és egy teljesen új épület a garázs helyén. A portikusz irodak funkciót kap, az új emeleten a gyerekkönyvtár kap helyet, és az új épület pedig előadóterem lesz.

RELATED