HELYSZÍN
FUNKCIÓ
TERVEZÉS ÉVE

CSÁKBERÉNY
KÁPOLNA
2018

KONCEPCIÓ

A kápolna tervezését saját esküvőnkre terveztük, fontos volt számunkra a különleges esemény építészeti megörökítése, valami mélyen személyes és belülről fakadó létrehozása. A helyszín egy elhagyatott, majd újrafelfedezett mezőgazdasági terület, mely eredeti funkcióját lecserélve ma lakodalmaknak és egyéb programoknak ad helyet.
A kápolna koncepciója a templomok alapvető formájának vizsgálatából indul ki, a keresztény templomok szentélyének végződését, az apszist veszi alapul. A kápolna – mind formáját, mind arányait tekintve – a hagyományos, román kori templomokat evokálja. Az egész terület kitüntetett helyeként szolgál, filigránságával mégis képes a környezetbe illeszkedni, keretet adva a háttérben fekvő Vértes-hegység elnyúló lankáinak.
Anyaghasználatára az egyszerűség jellemző, az acéllemezek egyszerre hordozzák magukban az időtállóság és az idő múlásával változásra képes anyag összhangját. A félköríves apszis egyfajta nyitottságot sugall, mely az ideiglenes padsorokkal és a térfalakkal együtt teremti meg a házasságkötés szakralitásának atmoszféráját. A kápolnát barátaink segítségével, sajátkezűleg építettük, és azóta is a helyszínen várja a házasodni vágyókat.

RELATED